Jaunumi

attels

2017.gada pirmajos 9 mēnešos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk-PTAC)  ir izskatījis 2383 patērētāju sūdzības un sniedzis 29 165 konsultācijas. Salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu (1829 sūdzības), izskatīto sūdzību skaits ir palielinājies par 544 sūdzībām jeb 30,3%.  Šajā periodā visvairāk sūdzības (1241) ir saņemtas par līguma noteikumiem neatbilstošiem pakalpojumiem. Par iegādātā līguma noteikumiem neatbilstošām precēm saņemtas 555 sūdzības un par komercpraksi, reklāmu un e-komerciju saņemtas 237 sūdzības.  Izskatot saņemtās sūdzības, 465 lietās rasts pozitīvs risinājums patērētājiem.

Pakalpojumu segmentā 2017.gada pirmajos 9 mēnešos saņemtas par 89,76% vairāk sūdzības nekā iepriekšējā gadā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu ievērojami ir audzis sūdzību skaits par avio pakalpojumiem- 568 sūdzības, kas ir par  210,38%, jeb 385 sūdzībām vairāk nekā pagājušajā gadā šajā laika periodā.  Tik lielam sūdzību skaita kāpumam PTAC var minēt vairākus iemeslus. Patērētāji ir labāk informēti par savām tiesībām, un līdz ar avio pakalpojumu izmantošanas apjoma pieaugumu, palielinās arī sūdzību skaits. Kā vēl vienu spēcīgu iemeslu sūdzību skaita kāpumam var minēt sūdzību starpniecības uzņēmumus (claim agencies), kas piedāvā pasažieriem pārstāvību, risinot jautājumus saistībā ar kompensācijas saņemšanu, kas noteikta avioregulā ((EK) Nr.261/2004). Šie uzņēmumi par maksu piedāvā pasažieriem pārstāvības pakalpojumus, vēršoties pie aviopārvadātāja, Regulu uzraugošajām iestādēm un tiesā, jautājumos par kompensācijas saņemšanu lidojuma kavēšanās, atcelšanas vai atteiktas iekāpšanas gadījumā. Tomēr PTAC iesaka vispirms iepazīties ar publiski pieejamo informāciju par pasažieru tiesībām, ko nodrošina gan aviopārvadātāji, gan iestādes, gan masu mediji un izvērtēt, vai pasažieriem ir nepieciešama maksas pārstāvja palīdzība. Tāpat lielais sūdzību skaita pieaugums saistāms ar to, ka Rīga ir liels lidojumu savienojumu punkts, kas katru gadu apkalpo arvien lielāku pasažieru skaitu. PTAC aicina patērētājus ņemt vēra iespējamu īslaicīgu reisa kavēšanos un lidojot ar savienotajiem reisiem paredzēt lielāku laika starpību starp reisiem, lai nelielas kavēšanās rezultātā netiktu nokavēts nākamais reiss. 

Par 125,85% pieaudzis arī sūdzību skaits par distances līgumiem. 2016.gada pirmajos deviņos mēnešos tika saņemtas 147 sūdzības, taču šogad 332 sūdzības. Palielinoties interneta veikalu popularitātei un pieaugot interneta veikalu skaitam, diemžēl pieaug arī komersantu skaits, kuri nodarbojas ar negodīgu komercpraksi. Tā kā cilvēki impulsa vadīti mēdz izvēlēties lētāko, bet ne drošāko interneta veikalu, patērētāji saskaras ar situācijām, kad pēc priekšapmaksas veikšanas prece netiek piegādāta un nauda netiek atgriezta. Pret diviem šādiem komersantiem – SIA “Baltic Able Traders” un SIA “Viva Trade” PTAC pieņēma lēmumus patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietās, kā arī ir identificēti vairāki uzņēmumi, kas veic līdzīgu darbību – SIA “Parfims”, SIA “Kompsist”, SIA “Larana”, SIA ”Zelta Adatiņas A”, SIA “Reklāmas grupa”, SIA “Prudenta” un SIA “Viva Latvia”. Aicinām patērētājus pirms preces vai pakalpojuma iegādes interneta veikala  iepazīties ar  PTAC Melno sarakstu un Aizdomīgo vietņu sarakstu, kā arī ar citu patērētāju atsauksmēm dažādos atsauksmju portālos, izmantojot interneta meklētājprogrammas vai pajautājot draugiem un paziņām par viņu pieredzi.  

Pozitīvāki rādītāji, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, redzami preču segmentā.  2017.gada pirmajos 9 mēnešos saņemtas 555 sūdzības, kas ir par 14,75% mazāk kā pagājušajā gadā. Lai arī visvairāk sūdzības preču segmentā ir saņemtas par apaviem (130 sūdzības), tomēr tas ir par 30,85% mazāk nekā 2016.gada pirmajos 9 mēnešos.  Savukārt par mobilajiem telefoniem ir saņemtas 128 sūdzības un par elektroprecēm 80 sūdzības. Patērētāju sūdzības tāpat kā iepriekšējā gadā, lielākoties,  ir saistītas ar preces neatbilstību līguma noteikumiem.

Šī gada pirmajos 9 mēnešos izskatīti 1610 strīdi starp patērētājiem un komersantiem pirms to virzīšanas uz Patērētāju strīdu risināšanas komisiju (turpmāk- Komisija) no, kuriem 450 gadījumos strīdi tika atrisināti, 259 gadījumos patērētāji informēti par tiesībām turpināt strīdu risināt Komisijā un 459 gadījumos patērētājiem sniegta palīdzība, sniegts skaidrojums par turpmāko iespējamo rīcību. 9 mēnešos Komisijā saņemti 66 iesniegumi un notikušas 44 Komisijas sēdes, kurās 35 gadījumos tika pieņemti patērētājiem labvēlīgi lēmumi, savukārt 9 gadījumos patērētāju prasība tika noraidīta. Vienā gadījumā strīds tika izskatīts mutvārdu sēdē. Ar komisijas pieņemtajiem lēmumiem iespējams iepazīties šeit.
No 35 Komisijā pieņemtajiem lēmumiem, kuriem iestājies labprātīgās izpildes termiņš, komersanti ir izpildījuši 12 lēmumus, 15 lēmumi nav izpildīti un komersanti ir iekļauti Melnajā sarakstā, savukārt 8 gadījumos vēl nav beidzies lēmumu labprātīgās izpildes termiņš. 

Ar pilnu pārskatu par patērētāju sūdzību izskatīšanu 2017. gada pirmajos 9 mēnešos var iepazīties

 

attels

Finanšu pakalpojumu jomas analīze par 2017.gada 1.pusgadu.
PTAC ir veicis analīzi par 2017.gada 1.pusgadā saņemtajās sūdzībām finanšu pakalpojumu jomā. Kopumā par finanšu pakalpojumiem ir saņemtas 189 rakstveida sūdzības vai iesniegumi, no kuriem 142 gadījumos PTAC ir vērsušies patērētāji, 34 gadījumos juridiskas personas un 13 gadījumos valsts iestādes, tai skaitā ārvalstu.  Patērētāji PTAC 35 gadījumos sūdzējušies par kreditēšanas jomu, 81 gadījumā par parādu atgūšanu, 17 gadījumos par citiem finanšu pakalpojumiem un 9 gadījumos par apdrošināšanas jomu. Salīdzinot ar iepriekšējā gada statistiku par 46,43%, jeb 13 sūdzībām ir samazinājies sūdzību skaits par kredītiestādēm un  par 11,11%, jeb 4 sūdzībām samazinājies sūdzību skaits par nebanku kreditētājiem. Nemainīgs palicis sūdzību skaits par apdrošinātāju darbību, taču par 88,64%  ir pieaudzis sūdzību skaits par parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem. Savukārt vairāk nekā piecas reizes pieaudzis sūdzību skaits par citu finanšu pakalpojumu sniedzēju un iestāžu darbību. Papildus saņemtajā sūdzībām, PTAC ir sniedzis 1248 konsultācijas par finanšu pakalpojumiem. 
Ar analīzi par 2017.gada 1.pusgadā saņemtajām sūdzībām finanšu pakalpojumu jomā varat iepazīties

Vienlaikus PTAC aicina patērētājus iepazīties ar PTAC mājas lapā ievietoto komersantu Melno sarakstu un Aizdomīgo vietņu sarakstu, un ņemt tos vērā, izvēloties komersantus, no kuriem iegādāties preces vai pakalpojumus.


Papildu informācija:
Sanita Gertmane
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
sanita.gertmane@ptac.gov.lv+371 67388622, +371 22006628.