Jaunumi

Kopš COVID 19 slimības uzliesmojuma, ir krasi paaugstinājies pieprasījums pēc dažādiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, sevišķi, pēc sejas maskām un respiratoriem. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (turpmāk – PTAC) speciālisti ik dienas konsultējot komersantus un veicot tirgus uzraudzību, saskaras ar zināšanu un izpratnes trūkumu par piemērojamām prasībām šiem produktiem. Lai viestu skaidrību un samazinātu neatbilstību skaitu tirgū, PTAC ir sagatavojis informatīvus materiālus dažādos formātos (informāciju mājas lapā, vebināra ierakstus, prezentācijas u.c.) un aicina komersantus ar tiem iepazīties. 

PTAC tirgus uzraudzībā, t.sk. uz robežas, konstatētās būtiskākās sejas masku un respiratoru neatbilstības:

Sejas maskām tiek pretrunīgi norādīta informācija par paredzēto pielietojumu, piemēram, medicīnas maskas, kuras tiek deklarētas kā atbilstošas respiratoru standartiem;Iepērkot preces no trešajām valstīm, netiek gūta pārliecība, vai tās atbilst ES prasībām, bieži vien tās izpilda tikai Ķīnas standarta prasības un tādas nedrīkst piedāvāt ES tirgū;E-veikalos un tirdzniecības vietās tiek nekorekti norādīta informācija par sejas maskām un respiratoriem, to īpašībām, kategorijām un pielietojamību;Higiēniskām sejas maskām tiek piedēvētas aizsardzības funkcijas pret vīrusu, ko nedrīkst darīt, jo šīs preces nav pārbaudītas ne pret individuālo aizsardzības līdzekļu, ne medicīnas ierīču prasībām.

PTAC aktīvi turpina veikt tirgus uzraudzību sejas aizsarglīdzekļu jomā, lai pārliecinātos, ka tirgū ir pieejami tikai atbilstoši un droši individuālie aizsardzības līdzekļi. 

Lai pārliecinātos par sejas masku un respiratoru atbilstību normatīvo aktu prasībām, pirms to ražošanas, importa un laišanas tirgū, PTAC iesaka šādus avotus:

Eiropas Savienības nedrošu un neatbilstošu preču datu bāzē, var pāliecināties, ka šādas maskas vai respiratori jau nav atzīti par nedrošiem kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Prezentācijas:

 

Vebinārs par aizsargmasku un respiratoru atbilstību prasībām