Jaunumi

attels

Ministru kabineta sēdē š.g. 29. oktobrī apstiprināti grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 29. marta noteikumos Nr.245 “Noteikumi par speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai”, lai pilnveidotu Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzraudzības funkciju un nodrošinātu, ka, sniedzot patērētāju kreditēšanas pakalpojumu, tiek novērsta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, kā arī terorisma un proliferācijas finansēšana.

Līdz ar grozījumiem MK noteikumos noteikts, ka turpmāk, lai saņemtu speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, kapitālsabiedrībai būs jāizstrādā kārtība, kādā tā izvērtē piesaistītā finansējuma atbilstību Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas prasībām un piesaistītā finansējuma tiesisko izcelsmi. Šāda prasība komersantam uzliek pienākumu pārbaudīt ne tikai klientus, bet arī savus sadarbības partnerus. Ja kapitālsabiedrība nespēs pieradīt, ka līdzekļiem ir tiesiska izcelsme, licenci saņemt nevarēs. Turklāt, komersantam divas reizes gadā būs jāsniedz PTAC informācija par piesaistītā finansējuma (līdzekļu) apmēru un tiesisko izcelsmi, kā arī informāciju par atpakaļ atgriezto finansējumu iepriekšējā pusgadā.

PTAC veic uzraudzību arī NILLTPF novēršanas jomā un pilda ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumu noteiktās funkcijas  un uzdevumus, tāpēc uzraudzības pilnveidošanai līdz ar grozījumiem MK noteikumos arī noteiktas prasības tām personām, kas saistītas ar kapitālsabiedrības darbību - prokūristi un par NILLTPF novēršanu atbildīgās personas.

Tāpat MK noteikumi papildināti ar reputācijas izvērtējumu, atbilstoši jau pastāvošai praksei finanšu nozarē. Projekts paredz, ka par kapitālsabiedrības padomes (ja tāda izveidota) un valdes locekli, prokūristu vai par NILLTPF novēršanas atbildīgo personu varēs kļūt tikai persona, kurai ir nevainojama reputācija. Vienlaikus, uz reputācijas pamata PTAC licenci neatteiks/neanulēs, bet gan uzsāks padziļināto izpēti.

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2011.gada 29.marta noteikumos Nr.245 “Noteikumi par speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
prese@em.gov.lv
+371 67013193