Jaunumi
PTAC cenu monitorings dati: tirgū plaši pieejamas higiēniskās maskas, mazs medicīnisko masku un respiratoru piedāvājums

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) pirmajā maija nedēļā ir veicis sejas masku monitoringu, lai noskaidrotu to pieejamību tirgū un cenu līmeni. PTAC apsekojis 71 komersantu - 41 tirdzniecības vietu dažādos Latvijas reģionos un 30 interneta veikalus. Apsekojumā fiksēti 185 dažādi sejas aizsegšanas līdzekļi - 58 respiratori (31%), 10 medicīnas sejas maskas (5%), kā arī 117 (63%) higiēnas maskas. 

PTAC atgādina, ka sejas maskas iedalās: medicīnas jeb ķirurģiskajās maskās, kas pasargā apkārtējos no valkātāja un respiratoros, kas pasargā valkātāju no apkārtējās vides iedarbības. Abas šīs maskas pakļaujas noteiktiem regulējumiem, attiecīgi medicīnas ierīču prasībām un individuālo aizsardzības līdzekļu prasībām. Šīm precēm ir jābūt veiktai atbilstības novērtēšanai un to aizsardzības līmenis ir pārbaudīts un garantēts, tās obligāti jāmarķē ar CE zīmi.

Trešā sejas masku kategorija ir higiēnas maskas, kuru aizsardzības līmenis nav nedz novērtēts, nedz garantēts, taču tās tiek nēsātas kā fiziska barjera, lai novērstu pieskaršanos sejai, kā arī, pareizi lietojot, tās, iespējams, varētu aizturēt cilvēka izdalīto aerosolu nonākšanu apkārtējā vidē.   

Apsekojot 71 komersantu PTAC secinājis:

Respiratori lielākoties ir pieejami interneta veikalos, pārsvarā FFP2 klases respiratori ar filtrācijas pakāpi 94%. Cenas diapazons ir plašs no 1,79EUR līdz pat 13 EUR. Daļa respiratoru ir vienreizlietojami, daļa vairākas reizes lietojami. Pieejamo respiratoru atbilstību noteiktajām prasībām PTAC turpina vērtēt, jo pastāv aizdomas, ka daļa piedāvāto respiratoru neatbilst prasībām vai, iespējams, reāli e-veikals tos nemaz nevar piegādāt.Medicīnas maskas, kas šķietami atbilst medicīnas ierīču prasībām, ir maz pieejamas – tikai 5%. Tās pārsvarā nopērkamas aptiekās un interneta veikalos. Viens no izskaidrojumiem ir arī tas, ka šie produkti ir ļoti nepieciešami medicīnas darbiniekiem, tādēļ brīvā tirdzniecībā nonāk maz. Cenas no 0,8 EUR – 1 EUR/ gb. Tās iegādājoties, ir jāņem vērā, ka medicīnas maskas ir vienreizējas un to lietošanas ilgums ir dažas stundas, tādēļ to lietošana ikdienā patērētājiem var sagādāta būtiskus izdevumus.  Visvairāk tirgū pieejamas higiēnas maskas – 63%. Tās ir ļoti dažādas: gan vizuāli līdzīgas medicīnas maskām, gan vietējo ražotāju auduma maskas no kokvilnas, poliestera u.c. materiāliem. Tās var būt vienreiz lietojamas, atkārtoti lietojamas, dažādu slāņojumu, biezumu un formas. Tā kā prasības šīm maskām nav noteiktas, tad nav iespējams novērtēt šo masku kvalitāti un aizsardzības efektivitāti. Arī cenu amplitūda ir liela no 0,17 EUR – 13 EUR par vienu masku.

Higiēnas sejas masku piedāvājums ir plašs un patērētāji var tādas iegādāties, tomēr pastāv noteikti riski, ka patērētājs nesaņems to aizsardzības līmeni, ko sagaida, turklāt -  trūkst lietošanas pamācību un instrukciju par šo preču drošu izmantošanu, piemēram, kā tās droši uzvilkt, lietot, noņemt, maksimālais to lietošanas ilgums, vairākkārt lietojamām maskām - mazgāšanas un dezinficēšanas prasības. Atsevišķu masku audumu izvēle un forma rada aizdomas par ļoti zemu kvalitāti, tādējādi arī neesošu aizsardzības līmeni. 

Ņemot vērā plašo piedāvājumu, PTAC aicina patērētājus, izvēloties iegādāties sejas aizsardzības līdzekļus sekot šādiem principiem:

Noskaidrot, kādiem mērķiem konkrētais sejas aizsardzības līdzeklis ir paredzēts;Ja tā ir medicīniskā sejas maska vai respirators, vai tas atbilst izvirzītajām prasībām (vairāk lasi šeit).Ja tā ir higiēniskā sejas maska, ņemt vērā, ka tās aizsardzības līmenis nav noteikts. Izvēloties masku, būtu jāpārliecinās, vai ražotājs ir sniedzis lietošanas instrukciju, kā arī tā skrupulozi jāievēro. Vairāk par higiēnisko masku pareizu lietošanu aicinām sekot Veselības ministrijas izstrādātājām norādēm, piemēram,  https://www.vm.gov.lv/lv/covid19/masku_lietosana/ .

Papildu informācija:
Sanita Gertmane
Patērētāju tiesību aizsardzības centra
Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja
Tālr.: 68806519, 22006628
E-pasts: Sanita.Gertmane@ptac.gov.lv

Publicēšanas datums: 11.05.2020.