Jaunumi
PTAC cenu monitoringa dati: tirgū plašs dažāda veida masku klāsts un pieejamība

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs dažkārt saņem jautājumus, kur tiek vaicāts, kāda materiāla sejas maskas ir vislabākās un efektīvākās, vai biezāka maska sniedz arī lielāku efektu?

PTAC skaidro:

Elpošanas ceļu aizsardzības līdzekļus/sejas maskas iedala trīs grupās: respiratoros, medicīniskajās maskās, kā arī higiēnas sejas maskās.

Respiratori ir individuālais aizsardzības līdzeklis, un standarts paredz noteikt to filtrācijas efektivitāti, noplūdes procentu, kā arī piemērotību sejai. Standarts neparedz konkrētu materiālu no kāda jāizgatavo respirators vai konkrētu tehnoloģiju. Tas ir ražotāja ziņā, bet svarīgākais, ka tie izpilda noteiktus kritērijus un patiešām nodrošina aizsardzību.

Līdzīgi ir ar medicīniskajām sejas maskām. Tās iedalās tipos I, II un IIR. Tips II un IIR  nodrošina visaugstāko aizsardzības līmeni.  Standarts, pēc kura tiek ražotas medicīniskās sejas maskas, nosaka dažādus parametrus, kuriem jāatbilst maskai: baktēriju filtrācijas līmeni, elpojamību, izturību pret šļakatām un mikrobioloģisko piesārņojumu. Masku materiāls un izgatavošanas tehnoloģijas, lai sasniegtu standartā noteiktos rādītājus, ir ražotāja ziņā. Tā kā viens no medicīnas masku kritērijiem ir gaisa caurlaidība jeb elpojamība, maska nedrīkst būt pārāk blīva vai bieza, jo tad caur to nēsātājs nevar pietiekami labi elpot. Pārsvarā ķirurģiskās maskas ir ražotas, izmantojot polipropilēnu.

Higiēniskās sejas maskas, var izgatavot no visdažādākajiem materiāliem, plānākas vai biezākas kokvilnas, lina, ļoti populāri ir dažādi sintētiskiem materiāli, tajā skaitā polipropilēns. Sintētiskie materiāli nodrošina to, ka maska var būt plānāka, bet ar pietiekami lielu filtrācijas efektivitāti. Ir ļoti vēlams un rekomendējams, ka higiēnas maskas atbilst filtrācijas un elpojamības prasībām, par to ir atbildīgs ražotājs. 

Vairāk par to, kā iegādāties atbilstošu sejas masku šajā materiālā: 

att

 

Publicēšanas datums: 02.11.2020.