Jaunumi
Vitenbergs: Esam izstrādājuši atbalsta instrumentus un atvieglojuši kārtību, lai nepieciešamos individuālos aizsardzības līdzekļus ražotu tieši Latvijas uzņēmēji

“Cīņa ar Covid-19 visā pasaulē ir radījusi milzīgu pieprasījumus pēc sejas aizsargmaskām, respiratoriem, aizsargtērpiem, dezinfekcijas līdzekļiem un citiem individuālās aizsardzības līdzekļiem. Mums ir svarīgi nodrošināt, ka gan Latvijas mediķiem, gan visiem pārējiem cilvēkiem, kam šīs preces neieciešamas, tās tiktu nodrošinātas nepieciešamā daudzumā, kā arī atbilstošā kvalitātē. Esam jau raduši ārkārtas risinājumus dezinfekcijas līdzekļu ražošanas jaudu būtiskai palielināšanai. Nule valdība apstiprināja ārkārtas kārtību, lai krīzes apstākļos būtu iespējams nodrošināt Covid-19 seku likvidēšanā iesaistītajam personām medicīniskās ierīces un individuālos aizsardzības līdzekļus,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

“Esam izstrādājuši atbalsta instrumentus un atvieglojuši kārtību, lai šobrīd nepieciešamos individuālos aizsardzības līdzekļus ražotu tieši Latvijas uzņēmēji. Atbalstam šo preču sertifikācijai esam atvēlējuši 200 000 eiro. Šobrīd aktīvā dialogā ar uzņēmējiem izvērtējam ikkatru iespēju palielināt individuālo aizsardzības līdzekļu ražošanas jaudas. Mums ir jābūt pārliecībai, ka Latvijā ražotie aizsarglīdzekļi pildīs savas funkcijas, un efektīvi augstā līmenī nodrošinās nepieciešamo aizsardzību,” turpina ministrs.

Ministru kabineta rīkojumā Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"  iekļauta ārkārtas kārtība, lai COVID-19 krīzes apstākļos būtu iespējams nodrošināt COVID-19 seku likvidēšanā iesaistītajam personām medicīniskās ierīces un individuālos aizsardzības līdzekļus. Rīkojumā noteikts, ka publisko personu organizētajos iepirkumos varēs iegādāties individuālos aizsardzības līdzekļus un medicīniskās ierīces, kam nav uzsākta vai pilnībā pabeigta atbilstības novērtēšanas procedūra un kuras nav marķētas ar CE marķējumu, ja tiek izpildīti visi šie nosacījumi:

preces ražotas saskaņā ar piemērojamiem Eiropas standartiem vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām tehniskām specifikācijām, kas nodrošina atbilstošu drošuma līmeni kā piemērojamie Eiropas standarti; pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēju iesniegtajiem pierādījumiem, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs attiecībā uz individuālajiem aizsardzības līdzekļiem vai Veselības inspekcija  attiecībā uz medicīniskajām ierīcēm ir atzinusi šo preču atbilstību;preces tiek iepirktas, lai ierobežotu COVID-19 vīrusu un novērstu tā tālāku izplatīšanos, un šīs preces nenonāk tirdzniecībā.

Vienlaikus valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas ierosinājumu pārdalīt 200 000 eiro atbalstam uzņēmumiem ražotņu un produktu atbilstības novērtēšanai, tai skaitā sejas aizsargmasku sertifikācijas izdevumu segšanai. Atbalsts uzņēmumiem tiks sniegts granta veidā, sedzot līdz 80% no sertifikācijas kopējām izmaksām. Atbalstu sniegs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, izvērtējot komersantu izdevumus sertifikācijas veikšanai jau no 01.03.2020.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa norāda: “Pašreizējā situācijā, kad valstī ir akūta nepieciešamība pēc noteiktiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, veiktas izmaiņas, lai ražotājiem atvieglotu šo produktu atbilstības novēršanas procedūru. Uzņēmēji varēs piemērot standarta saīsināto versiju testēšanai, kā arī piemērot citu valstu Pasaules Veselības organizācijas atzītus standartus, tāpat viņiem nebūs jāveic noteiktas administratīvās darbības – CE marķējuma piestiprināšana un deklarācijas sagatavošana. Taču vienlaikus, neskatoties uz vienkāršoto procedūru, precēm jāatbilst drošuma prasībām un jānodrošina paredzētā aizsardzība. PTAC uzsver, saīsinātais process attiecas tikai uz tām precēm, kuras tiks iepirktas valsts iepirkumos Covid-19 seku likvidēšanai; šādas preces laist tirgū nedrīkstēs.”

Lai informētu uzņēmējus par respiratoru un medicīnisko masku ražošanas aspektiem, nepieciešamajām atbilstības pārbaudēm un sertifikācijas procesu, šā gada 16.aprīlī pl.10.00 tiek organizēts vebinārs komersantiem. Vebinārā piedalīsies pārstāvji no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Veselības inspekcijas, finanšu institūcijas “Altum” un Aizsardzības ministrijas. Papildu informācija par vebināru un pieteikšanās anketa publicēta LIAA mājaslapā. Vienlaikus atgādinām, LIAA uzņēmēju atbalsta tālruņa numurs ir 68803505 un e-pasts jautajumi@liaa.gov.lv.

Kā zināms, Ministru prezidents uzdeva Ekonomikas ministrijai izvērtēt iespēju nodrošināt Latvijā ražoto individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnas ierīču atbilstības novērtēšanu paātrinātā un atvieglotā kārtībā un veikt visas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar individuālo aizsardzība līdzekļu ražošanas uzsākšanu Latvijā, kā prioritāti nosakot ķirurģisko masku ražošanas uzsākšanu, ar mērķi nodrošināt vietējā tirgus vajadzības.

Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
prese@em.gov.lv