Jaunumi
PTAC veicis pārbaudes fasētā alus nozares uzņēmumos

Jau no seniem laikiem gan siers, gan alus latviešu dainās minēti kā neatņemama Līgo svētku sastāvdaļa.  Tā kā alus savu popularitāti ir saglabājis līdz pat mūsdienām, Latvijā darbojas daudzas alus ražotnes.  Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) šobrīd veic fasētā alus uzraudzību, kuras ietvaros tiek pārbaudīts, vai tirdzniecības vietās pieejamā alus iepakojuma marķējumā norādītais tilpums atbilst faktiski iepildītajam alus daudzumam. 

Lai veiktu tirgus uzraudzību, PTAC regulāri veic pārbaudes dažādās uzraudzības jomās, un kopš 2017. gada kā viena no PTAC prioritārajām jomām ir fasēto preču kontrole alus ražošanas, izplatīšanas un importēšanas uzņēmumos. Veicot Latvijas tirgus izpēti, PTAC identificēja 26 alus ražošanas uzņēmumus un 2 izplatīšanas un importēšanas uzņēmumus, kuros tiek veiktas fasēto preču satura faktiskā daudzuma, kā arī satura nominālā daudzuma marķējuma atbilstības pārbaudes. Līdz šim PTAC ir veicis pārbaudes 17 uzņēmumos (7 uzņēmumos 2017.gadā un 10 uzņēmumos 2018.gadā), un pārbaudījis 47 alus partijas. Pēc veiktajām pārbaudēm pārkāpumi saistībā ar fasēto preču satura faktisko daudzumu tika konstatēti 4 alus ražošanas uzņēmumos 5 alus partijām.  

Tāpat tika konstatēts, ka tikai 6 no pārbaudītajiem 17 uzņēmumiem ir ieviesta alus satura faktiskā daudzuma kontrole, savukārt pārējiem uzņēmumiem tika sniegti norādījumi kontroles sistēmas izveidošanai vai pilnveidošanai. 

Līdz šim PTAC ir veicis pārbaudes pie aptuveni 60% no plānotajiem uzņēmumiem. Izvērtējot līdz šim veikto pārbaužu rezultātus, PTAC secina, ka kopumā nozares uzņēmumi ievēro normatīvo aktu prasības. Noslēdzot uzraudzības aktivitātes, 2018. gada 2. pusgadā tiks veiktas pārbaudes pie pārējiem 11 uzņēmumiem. 

Vairāk par prasībām fasētajām precēm lasiet šeit

Lustīgu līgošanu vēlot, PTAC atgādina – Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme!
 
Papildu informācija:
Sanita Gertmane
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
Sanita.Gertmane@ptac.gov.lv, +371 26544528

Publicēšanas datums 22.06.2018.