Jaunumi
PTAC un IZM aicina topošos studentus uzmanīgi izvēlēties augstskolu, pievēršot uzmanību akreditācijai

Ikviens students vēlas studēt kvalitatīvā augstākās izglītības studiju programmā un pēc augstskolas absolvēšanas saņemt valsts atzītu diplomu. Bet nereti studenti apjūk piedāvāto augstskolu, koledžu un to studiju programmu labirintos. Ir vairākas lietas, ar ko Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina topošos studentus iepazīties pirms izvēles izdarīšanas par augstākās izglītības iestādi un studiju programmu. Pirms studiju programmas jānoskaidro informācija par licenci un akreditāciju. Studentus jaunā programmā augstskola ir tiesīga uzņemt tikai tad, kad tā ir saņēmusi licenci. Ja studiju programmai licences nav, tā ir nelikumīga. 

Licence apliecina izglītības iestādes tiesības uzņemt un apmācīt studentus, savukārt, lai augstskola varētu izsniegt valsts atzītus diplomus par iegūto izglītību, ir jābūt akreditētai augstskolai un studiju programmai. Nedrīkst paļauties tikai uz augstskolas vai koledžas sniegto informāciju par akreditāciju vai licencēšanu. Tā var būt neprecīza vai pat nepatiesa, tādēļ tā noteikti jāpārbauda. To, vai augstākās izglītības iestāde un studiju programmas ir akreditētas, var noskaidrot šeit.

Izvēloties augstskolu, aicinām ņemt vērā publiskajā telpā pieejamo informāciju par konkrēto augstskolu, kritiski to izvērtēt, nesasteigt lēmumus. Vienlaikus informējam, ka dažādu apsvērumu dēļ licenci vai akreditāciju var atņemt pirms norādītā gala termiņa, līdzīgi kā tas ir noticis Latvijas biznesa koledžas (LBK) gadījumā, kad Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veica pārbaudi LBK, pamatojoties uz studentu un valsts institūciju vairākkārt paustajiem iebildumiem par koledžas rīcību ārvalstu studentu uzņemšanā. Pamatojoties uz Izglītības un zinātnes ministra rīkojumu, tika rosināta LBK ārkārtas akreditācija, pēc kuras Augstākās izglītības padome pieņēma lēmumu LBK neakreditēt. Augstākās izglītības padome lēmumu par atteikumu akreditēt var pieņemt sekojošos gadījumos:

kopīgais novērtēšanas komisijas atzinums ir negatīvs;augstskolas vai koledžas akadēmiskā personāla kvalifikācija neatbilst Augstskolu likumā noteiktajām prasībām;studiju, informatīvā bāze (tai skaitā bibliotēka), materiāltehniskā un finansiālā bāze neatbilst studiju programmu īstenošanas nosacījumiem;tiek pārkāpti noteikumi, kas saistīti ar studējošo pašpārvaldes autonomiju, finansēšanu un tiesībām;augstskolas un koledžas atbilstības novērtējumā konstatēta augstskolas vai koledžas darbības būtiska neatbilstība augstāko izglītību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām;augstskolas vai koledžas darbībā ir konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi vai saņemts sertifikācijas institūcijas negatīvs vērtējums.

Ja students izvēlas studēt licencētā, bet neakreditētā studiju programmā, tad pats uzņemas risku, jo neviens negarantē, ka līdz mācību beigām studiju programma tiks akreditēta. Tomēr nav tā, ka tikai studentam ir jāuzņemas atbildība par savu lēmumu studēt licencētā, bet neakreditētā studiju programmā daļa atbildības gulstas arī uz augstskolu. Augstskolai, uzsākot studiju programmas īstenošanu, ir jābūt noslēgtam līgumam ar vismaz vienu citu augstskolu par to, ka gadījumā, ja šo programmu neakreditēs, studentiem būs iespēja pāriet uz šīs citas augstskolas programmu. Ja studiju programma nav akreditēta, students nevar saņemt valsts atzītu diplomu, kā arī studiju un studējošā kredītu un citas priekšrocības.

Ja augstskola un studiju programma nav akreditēta, studējošais pabeidzot mācības diploma vietā var saņemt tikai akadēmisko izziņu par apgūtajiem studiju kursiem. Dažās profesijās (piemēram, medicīnas darbinieks, jurists, skolotājs) nepieciešams valsts atzīts diploms, citās (piemēram, uzņēmējdarbības vadītājs, aktieris, sekretāre) parasti izlemj darba devējs, kādu izglītību apliecinošu dokumentu prasīt.

 

Papildu informācija:
Sanita Gertmane
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
sanita.gertmane@ptac.gov.lv 67388622, 22006628.