Jaunumi
PTAC soda SIA “CMSPRO” par negodīgu komercpraksi un lietotu preču pārdošanu internetveikalā "Discover.lv"

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) šī gada 7.augustā ir pieņēmis lēmumu par SIA “CMSPRO” (turpmāk – Sabiedrība) īstenoto negodīgo komercpraksi tīmekļvietnē www.discover.lv (turpmāk – Vietne), piemērojot Sabiedrībai soda naudu 10 000 EUR apmērā un uzliekot tiesisko pienākumu izbeigt negodīgu komercpraksi, kā arī aizliedzot negodīgu komercpraksi, ja tā ir paredzama.

Laika posmā no 2017.gada marta līdz 2017.gada septembrim PTAC saņēma vairākas patērētājus sūdzības par Sabiedrības Vietnē iegādātajām precēm, kuras ir neatbilstošas līguma noteikumiem. Patērētāji savos iesniegumos bija izklāstījuši situācijas, kad pēc iegādāto telefonu nodošanas garantijas remontā, atklājās, ka tie iepriekš jau ir bijuši lietoti un remontēti, aprīkoti ar neautorizētu telefona programmatūru vai arī ražotājs tos ir izņēmis no apgrozības. Minētos faktus apstiprina sūdzībām klāt pievienotie preču pēcpārdošanas apkalpošanas un remonta pakalpojumu sniedzēju (servisa centru) atzinumi, kuros norādīts, ka veicot telefona tehnisko apskati, konstatēts neautorizētas programmatūras nodrošinājums vai  citā gadījumā konstatēts, ka saistībā ar telefonam esošiem vai iespējamiem bojājumiem iepriekš servisa centram ir nodevusi jau cita persona, kā arī konkrētais telefons nevarēja vairs tikt pārdots citām personām, jo tam būtu jāpaliek  ražotāja īpašumā.

Ņemot vērā, ka Sabiedrība interneta Vietnē noklusē informāciju, ka preces ir lietotas nevis jaunas, patērētāji paļāvās, ka preces ko Sabiedrība piedāvāja un pārdeva ir jaunas, jo preces aprakstā netika sniegta informācija par pretējo, proti, kā tās iepriekš ir bijušas pārdotas citām personām. Tāpat būtiski, ka patērētājiem tika noklusēta informācija par to, ka attiecīgajām precēm nav iespējama ražotāja garantija, kas parasti tiek nodrošināta jaunu preču iegādes gadījumā. Ņemot vērā iepriekš minēto PTAC ir secinājis, ka Sabiedrības rīcība ir maldinoša un patērētājs ir pieņēmis lēmumu, kādu nebūtu pieņēmies, piemēram, atteiktos no prece iegādes interneta Vietnē, ja zinātu, ka preces ir lietotas, nevis jaunas. 

PTAC vairākkārtīgi ir mēģinājis sazināties ar Sabiedrību, pieprasot, argumentus un pierādījumus, kas apliecinātu, ka patērētāji netiek maldināti un Vietnē pārdotās preces ir jaunas nevis lietotas. Tā kā Sabiedrība nav iesniegusi pierādījumus, ka Vietnē tiek pārdotas tikai jaunas preces, PTAC secināja, ka Sabiedrības sniegtā informācija par precēm ir maldinoša, līdz ar to konkrētā Sabiedrības īstenotā  komercprakse ir atzīstama par negodīgu un Sabiedrībai tika uzlikts:

  1. pienākums izbeigt komercpraksi, kuras ietvaros patērētājiem kā jaunas tiek piedāvātas un pārdotas iepriekš citām personām pārdotas preces, vai preces, kuras ražotājs ir izslēdzis no apgrozības;
  2. pienākums aizliegt komercpraksi, ja tā vēl nav uzsākta, bet ir paredzama, kuras ietvaros patērētājiem kā jaunas tiek piedāvātas un pārdotas iepriekš citām personām pārdotas preces, vai preces, kuras ražotājs ir izslēdzis no apgrozības;
  3. soda nauda 10000 EUR (desmit tūkstoši eiro, 00 centi) apmērā. 

PTAC aicina patērētājus, izvēloties interneta veikalu, kurā esat nolēmis iegādāties preci vai pakalpojumu, pievērst uzmanību, vai ir norādīts uzņēmuma nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, kontaktālrunis, e-pasta adrese ātrai saziņai, kā arī vai ir skaidri un saprotami ir sniegta informācija par preces galvenajām īpašībām. 

Aicinām iepazīties ar PTAC izveidoto Aizdomīgo vietņu sarakstu un Melno sarakstu.

Papildu informācija:
Evija Lene
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
Evija.Lene@ptac.gov.lv, 67388622