Jaunumi
PTAC padomi Jāņu bērniem

Vai Tev šķiet, ka uztura bagātinātāji var palīdzēt, meklējot papardes ziedu? ESI UZMANĪGS UN ATCERIES  - ne visi komersanti, kas dažādas preces un pakalpojumus piedāvā internetā, ir godprātīgi! Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) realizē reklāmas un komercprakses uzraudzību uztura bagātinātāju jomā un regulāri konstatē uztura bagātinātāju reklāmas dažādās interneta vietnēs, kurās produktu piedāvātājs/pārdevējs nav norādīts un attiecīgais produkts (piemēram, notievēšanas kapsulas, līdzekļi pret novecošanos, līdzekļi, lai atbrīvotos no sēnītes u.c.) nav atrodams Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uztura bagātinātāju reģistrā.

 

Šī gada jūnijā PTAC uzturētais aizdomīgo interneta vietņu saraksts ir papildināts ar divām vietnēm, kurās tiek pārdoti uztura bagātinātāji:

 

 

Abās interneta vietnēs piedāvātie produkti nav paziņoti un iekļauti Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uzturētajā Uztura bagātinātāju reģistrā, tāpēc patērētājs nevar būt drošs par piedāvātā produkta izcelsmi un sastāvu, tāpat saskaņā ar normatīvajiem aktiem, šādu līdzekļu reklamēšana un pārdošana nav atļauta. Šo uztura bagātinātāju kontrole interneta vietnēs ir apgrūtināta, jo, neskatoties uz interneta vietņu saturu valsts valodā, daudzas šīs mājaslapas nav pat reģistrētas Eiropas Savienībā un bieži vien preces tiek sūtītas patērētājam tieši no trešajām valstīm, kas rada augstu patērētāja ekonomisko interešu apdraudējuma risku (piemēram, ja netiek piegādāta pasūtītā prece un netiek atmaksāta veiktā samaksa par to, ir ierobežotas iespējas identificēt pārdevēju, sazināties ar to un izmantot patērētāja likumīgās tiesības u.c.).

Tāpēc PTAC aicina patērētājus būt ļoti uzmanīgiem un kritiski izvērtēt dažādu uztura bagātinātāju reklāmu saturu, kā arī neiesaka šādus produktus iegādāties un lietot, jo šādi nereģistrēti produkti var būt potenciāli bīstami veselībai. Par uztura bagātinātāju esamību uztura bagātinātāju reģistrā patērētāji var pārliecināties PVD mājaslapā: https://registri.pvd.gov.lv/ub