Jaunumi

Saistībā ar pēdējos gados notikušajām smagajām liftu avārijām Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) bīstamo iekārtu tehniskās uzraudzības jomā ir veicis plānveida pārbaudes lietošanā esošajiem liftiem. Liftu avāriju cēloņi bija tieši saistīti ar liftu neatbilstošu tehnisko stāvokli - ilgtermiņā (gadiem ilgi) pakāpeniski veidojies mehānismu nolietojums, kam par iemeslu ir liftu neatbilstoša uzturēšana. Tā rezultātā notika vieni no smagākajiem ar liftu lietošanu saistītajiem negadījumiem, diemžēl ar letālām sekām.

Lietošanā esošo liftu pārbaudēs konstatēts, ka 68% no pārbaudītajiem liftiem neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un 43% no pārbaudītajiem liftiem var radīt risku cilvēka veselībai un dzīvībai. Galvenās problēmas saistītas ar savu laiku nokalpojušajiem liftiem un jauno liftu neatbilstību Eiropas Savienības (ES) vienotajām prasībām.

Pēc Bīstamo iekārtu reģistra datiem (2018. gada novembris) no visiem lietošanā esošajiem liftiem 51% (ap 3700 lifti) tiek ekspluatēti jau vairāk nekā 25 gadus, pārsniedzot tiem paredzēto lietošanas laiku. Turpmāku šādu liftu drošu lietošanu nodrošina savlaicīgi veikti iekārtu uzturēšanas pasākumi, tai skaitā regulāras apkopes, remonti un, ja nepieciešams, liftu rekonstrukcija, modernizācija vai liftu nomaiņa. Tomēr pārbaudēs konstatēts, ka 62% no pārbaudītajiem liftiem var radīt draudus cilvēka veselībai un dzīvībai. Šo liftu tehniskā stāvokļa raksturojums atbilst jau iepriekš notikušo liftu avāriju cēloņiem: iekārtas nav atbilstoši uzturētas, ekspluatējot gan iekārtas, gan to mehānismus līdz pilnīgam nolietojumam, konstatēta arī liftu drošības ierīču daļēja demontāža vai atslēgšana.

Kopš 01.09.2000. Latvijā var uzstādīt tikai tādus liftus, kas atbilst ES vienotajām prasībām, ko apliecina CE atbilstības zīmes marķējums lifta kabīnē. Šādu liftu ražošanā un uzstādīšanā jāņem vērā normatīvajā regulējumā noteiktās drošuma prasības. Tomēr pārbaudēs konstatēts, ka 92% no pārbaudītajiem liftiem -  liftu kabīnes nav nodrošinātas ar sakaru ierīcēm, lai lifta darbības traucējumu gadījumā kabīnē iesprostotie cilvēki varētu izsaukt palīdzību un, līdz pat atbrīvošanai no kabīnes, pastāvīgi varētu sazināties ar apkalpojošo personālu.

2019. gadā PTAC turpinās plānveida kontroles pasākumus liftu uzraudzības jomā, ietverot gan liftu pārbaudes, gan mērķtiecīgu sadarbību ar nozarē iesaistītajām institūcijām. Aicinām liftu uzstādītājus un valdītājus pārliecināties par liftu atbilstību normatīvo aktu prasībām, savukārt lifta lietotājus aicinām ievērot lifta pasažieriem paredzētos lietošanas noteikumus un gadījumos, kad radušās šaubas par lifta drošumu, informēt par to lifta valdītāju vai ēkas apsaimniekotāju vai lifta apkalpojošo dienestu (telefona numurs lifta kabīnē).

Ja nepieciešama konsultācija vai skaidrojums par liftiem piemērojamo normatīvo aktu prasībām vai ir neskaidrības par lifta atbilstošu uzturēšanu un lifta drošumu, aicinām sazināties ar PTAC Bīstamo iekārtu un metroloģiskās uzraudzības daļu: tel. nr. 67388653, ptac@ptac.gov.lv un sociālajos tīklos: https://www.facebook.com/ptacgovlv/.

Papildu informācija:
Evija Lene
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
Evija.Lene@ptac.gov.lv, 68806520