Jaunumi
Pasažieru tiesības atcelta Ryanair reisa gadījumā

Pirmdien 18.09.2017. preses konferencē Dublinā aviokompānija Ryanair paziņoja, ka kompānijas kļūdainas lidojumu plānošanas dēļ, turpmāko sešu nedēļu laikā katru dienu tiks atcelti aptuveni 50 reisi, kas ir 2% no visu Ryanair reisu kopskaita.  Aviokompānijas mājaslapā šobrīd pieejama informācija par atceltajiem avio reisiem līdz 28.oktobrim. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) un Eiropas patērētāju informēšanas centrs (turpmāk – ECC – Latvia) ir saņēmis vairāku satrauktu aviopasažieru zvanus saistībā ar reisu atcelšanu un aviopasažieru tiesībām šādā situācijā.

Aviokompānijas organizētajā preses konferencē vēstīts, ka atcelti ir lidojumi, kuri tiek veikti visbiežāk, tādēļ vieglāk pieejami lidojumu pārreģistrācijai. Aviokompānija paziņojumā presei ir teikts, ka 75% līdz 80% pasažieru tiks pārvirzīti uz citiem lidojumiem vienas dienas ietvaros. Tai pašā laikā aviokompānija uzsver, ka pasažieriem tiks piedāvāts pārreģistrēties tikai uz pašas aviokompānijas reisiem. Tāpat ir norādīts, ka Ryanair nesegs lidojumu atcelšanas dēļ izrietošos zaudējumus patērētājiem, kas varētu rasties, piemēram, atceļot jau veiktās auto nomas vai viesnīcu pakalpojumu rezervācijas.

Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Padome 2004.gada 11.februārī ir izdevusi Regulu, ar ko paredz kopīgus noteikumus par kompensāciju un atbalstu pasažieriem saistībā ar iekāpšanas atteikumu un lidojumu atcelšanu vai ilgu kavēšanos.

1. Regula nosaka, ka aviopārvadātājam ir pienākums katram pasažierim, kura lidojums ir ticis atcelts, izsniegt rakstveida informāciju par pasažieru tiesībām!

Ja aviopārvadātājs atceļ reisu, pirmkārt, jāļauj pasažierim izvēlēties vai septiņu dienu laikā saņemt atpakaļ par biļeti samaksāto naudas summu vai mainīt ceļojuma maršrutu.Otrkārt, ja pasažieris ir piekritis maršruta maiņai, aviopārvadātājam jāpiedāvā pasažierim bez maksas ēdināšanu un atspirdzinājumus, kā arī bezmaksas komunikācijas iespējas, samērīgā attiecībā pret jaunā lidojuma gaidīšanas laiku. Ja jaunā lidojuma izlidošanas laiks ir vismaz dienu pēc atceltā lidojuma izlidošanas laika un ja pasažierim kādā vietā ir jāuzturas papildu vienu vai vairākas naktis vai, ja kādā vietā ir jāuzturas ilgāk, nekā pasažieris bija plānojis, aviopārvadātājam jāpiedāvā pasažierim bez maksas izmitināšana viesnīcā un transports no lidostas uz izmitināšanas vietu.

​2. Tiesības saņemt kompensāciju:

ja aviopārvadātājs ir informējis pasažieri par lidojuma atcelšanu vismaz 2 nedēļas pirms paredzētā izlidošanas laika, pasažierim ir tiesības saņemt atpakaļ par biļeti samaksāto naudas summu vai mainīt ceļojuma maršrutu, bet patērētājs nav tiesīgs saņemt kompensāciju.Ja aviopārvadātājs informējis par reisa atcelšanu mazāk nekā 2 nedēļas pirms reisa izlidošanas, patērētājam ir tiesības saņemt kompensāciju, atkarībā no alternatīvā lidojuma izlidošanas un ierašanās galamērķī laika (lūdzam skat. tabulu).PASAŽIERIM KOMPENSĀCIJA NEPIENĀKASPASAŽIERIS INFORMĒTS PAR REISA ATCELŠANUALTERNATĪVĀ TRANSPORTA IZLIDOŠANAALTERNATĪVĀ TRANSPORTA IERAŠANĀS GALAMĒRĶĪ7 līdz 14 dienas iepriekšLīdz 2 stundām agrāk, nekā bija plānots sākotnējā maršrutāLīdz 4 stundām vēlāk, nekā bija plānots sākotnējā maršrutāLīdz 7 dienām iepriekšLīdz 1 stundai vēlāk, nekā bija plānots sākotnējā maršrutāLīdz 2 stundām vēlāk, nekā bija plānots sākotnējā maršrutā

3. Svarīgi papildu informācijas avoti skartajiem aviopasažieriem:

Sīkāka informācija par aviopasažieru tiesībām gadījumos, kad atcelts lidojums atrodama PTAC un ECC Latvia mājaslapās.Lai patērētājiem būtu ērtāk un ātrāk vērsties gan pie pārvadātāja, gan nepieciešamības gadījumā, uzraugošajā iestādē, ir pieejama Vienotā pasažieru sūdzības veidlapa, kura aizpildāma un nosūtāma patērētājam ērtākā veidā.Aviopasažieru uzraudzības iestādes ES.

 

Papildu informācija:
Sanita Gertmane
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
sanita.gertmane@ptac.gov.lv 67388622, 22006628.