Jaunumi

attels

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) vēlas brīdināt un vērst patērētāju uzmanību uz krāpnieciskiem aizdevējiem, kuri aicina noslēgt kreditēšanas līgumus ar mērķi -aizdevums saimnieciskai darbībai. Lai noslēgtu šāda veida līgumu, patērētājs apliecina, ka viņš ir saimnieciskās darbības veicējs vai kredītu ņem savai saimnieciskajai darbībai, kā rezultātā komersants liedz patērētājam izmantot patērētāja tiesības un nepieciešamības gadījumā izmantot PTAC atbalstu. Gadījumā, ja esat saskāries ar aizdevējiem, kuri nodarbojas ar krāpniecību, aicinām patērētājus par to ziņot PTAC.

Ņemot vērā to, ka komersantam ir jāsaņem speciāla atļauja (turpmāk – Licence) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, ir PTAC ir saņēmis ziņas par komersantiem, kuri piedāvā patērētājiem noslēgt kreditēšanas līgumu saimnieciskai darbībai, jo šāda veida aizdevuma izsniegšanai nav nepieciešama Licence. Noslēdzot šāda veida līgumu pastāv risks, ka:

Persona nav uzskatāma par patērētāju, kura intereses tiek aizsargātas;Var tikt noslēgti līgumi, kas satur netaisnīgus līguma noteikumus, tai skaitā nesamērīgas papildu izmaksas un sankcijas;Persona ir nevienlīdzīgā situācijā attiecībā pret komersantu un ar ierobežotām iespējām aizstāvēt savas intereses;Personai var pasliktināties finansiālais stāvoklis;Persona var zaudēt ieķīlātu nekustamo īpašumu.

Gadījumā, ja esat saskāries ar šādu situāciju un vēlēdamies aizdevumu privātām vajadzībām, esat noslēdzis līgumu par aizdevumu saimnieciskai darbībai, aicinām par to ziņot PTAC. 

Savukārt, ja esat nonācis situācijā, kad kredītiestāde ir atteikusies Jums izsniegt aizdevumu tā vietā, lai meklētu alternatīvas aizņemšanās iespējas sludinājumu portālos vai interneta meklētājā, pārbaudiet PTAC datubāzi, kurā norādīti visi tie komersanti, kuri ir saņēmuši speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai. 

Neuzķerties uz krāpnieciskiem aizdevējiem, kuri sociālajos tīklos, ziņu lapās, sludinājumu portālos komentāros, aizdomīgos e-pastus un pat ar telefona zvanu starpniecību piedāvā saņemt aizdevumu, piemēram, patērētājiem bez oficiāliem ienākumiem vai ar aicinājumu aizņemties saimnieciskai darbībai. Krāpniecisko aizdevēju teksti mēdz saturēt tādas frāzes kā:

Banka atteica izsniegt kredītu? Aizņemies pie mums!Saņem aizdevumu arī ar sabojātu kredītvēsturi!Piedāvājam aizdevumu personām bez oficiāliem ienākumiem!

Atcerieties vienmēr pirms aizņemšanās izvērtēt vai tas tiešām ir nepieciešams, vai Jūs to spēsiet atmaksāt, rūpīgi izlasiet līgumu un iepazīstieties ar visiem līguma noteikumiem! Vairāk par atbildīgu aizņemšanos meklē http://parads.lv/
 
Papildu informācija: 
Evija Lene 
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante 
Evija.Lene@ptac.gov.lv
+371 67388622, +371 22006628

Publicēšanas datums: 12.11.2019