Jaunumi
LED virtenēm konstatētas būtiskas drošuma neatbilstības

Tirgus uzraudzības ietvaros, sadarbojoties ar citām Eiropas Savienības dalībvalstu tirgus uzraudzības iestādēm, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) 2018.gadā veica LED virteņu paraugu testēšanu, lai pārliecinātos par to atbilstību elektrodrošuma prasībām.  

LED virteņu paraugi tika nodoti ekspertīzes veikšanai akreditētā laboratorijā Vācijā un  2018. gada decembrī saņemtie rezultāti apliecināja to, ka piecām no desmit testētajām virtenēm tika konstatētas neatbilstības būtiskām drošuma prasībām. Konstatētās neatbilstības var radīt tādu risku kā elektrošoks, aizdegšanās, kušanas risks, nepietiekama mehāniskā izturība un piekļuve strāvu vadošām daļām, kas var nopietni apdraudēt cilvēka veselību un pat dzīvību. 

Tā kā 9 no 10 testētājām virtenēm tika konstatētas arī formālas neatbilstības, PTAC aicina patērētājus jau iegādes brīdī pievērst uzmanību elektropreču marķējumam un pārliecināties, ka tajā ir norādīta visa nepieciešamā informācija: 

ražotājs;preces modelis;paredzētas lietošanai telpās vai ārā; lietošanas instrukcija. 

Šobrīd PTAC veic atbildīgo komersantu apzināšanu, lai izņemtu bīstamās preces no tirgus un atsauktu no gala lietotājiem. Informācija par neatbilstošajām LED virtenēm atrodama PTAC datubāzē Latvijā atklātās nedrošās preces un tiks izvietota RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products) jeb Ātrās informācijas apmaiņas sistēmas datu bāzē (turpmāk – RAPEX) datu bāzē.

RAPEX izveidota, lai nepieļautu, ka patērētāja rīcībā nonāk tādas preces, kas rada nopietnu risku to veselībai un drošumam, kurā Eiropas Komisija un tās dalībvalstis sniedz informāciju par nepārtikas preču un pakalpojumu drošumu, kā arī ziņo par precēm un pakalpojumiem, kas rada draudus patērētāja veselībai un drošībai. Vienlaikus RAPEX ietvaros norit informācijas apmaiņa par pasākumiem, kas veicami patērētāju apdraudējuma riska novēršanai attiecībā uz patēriņa nepārtikas precēm un pakalpojumiem. Pēc ziņojuma saņemšanas starp dalībvalstu kontaktpunktiem sistēmas ietvaros notiek informācijas apmaiņa par darbībām, kas veiktas pēc ziņojumu saņemšanas. 


Papildu informācija:
Evija Lene
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante
Evija.Lene@ptac.gov.lv,
+371 68806520, +371 67388622