Jaunumi

attels

Sākoties gada tumšajam periodam, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) vēlas vērst iedzīvotāju uzmanību uz atbilstošu atstarotāju iegādi un izmantošanu. Īpaši populāri šobrīd ir kļuvuši dažādi dekoratīvie elementi ar atstarojošiem materiāliem, taču PTAC brīdina – tie ne vienmēr pilda atstarotāja funkciju un ir pietiekami droši tā lietotājam.

Pēdējo gadu laikā lielu popularitāti ir ieguvuši atstarojoši somu piekariņi, piespraudes un apģērbi ar dažādiem iestrādātiem atstarojošiem materiāliem. Lai arī šie dekoratīvie elementi, iespējams, izskatās pievilcīgāk kā parastie tirdzniecības vietās nopērkamie atstarotāji, tomēr ne visi no tiem pildīs atstarotāja funkciju un būs pamanāmi  autovadītājiem tumsā no dažādiem leņķiem. PTAC aicina, izvēloties atstarotāju, pārliecināties, ka prece ir atstarotājs, nevis gaismu atstarojošs priekšmets, kas tikai vizuāli atgādina atstarotāju. Būtiski, lai atstarotāja lielums nebūtu mazāks par 15 kvadrātcentimetriem, kā arī jāatceras, ka vislabāk gaismu atstaros atstarotājs gaišā tonī un izgatavots no mikroplazmas materiāliem. Svarīgi ir pārliecināties, ka precei ir CE marķējums, kas norāda, ka preces ražotājs ir veicis atbilstības novērtēšanu un apliecina, ka atstarotājs atbilst drošuma būtiskām prasībām. 

Lai atstarotājs “noķertu” automašīnas gaismas staru, svarīga ir tā pareiza lietošana. Atstarotājs jāpiestiprina pie apģērba, rokas vai kājas tajā ķermeņa pusē, kas atrodas tuvāk ceļa braucamajai daļai tā, lai apģērbs, somas un citi priekšmeti nenosegtu atstarotāju. Savukārt diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas pārvietojas pa brauktuvi vai tās nomali, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem. Gājēju vai velosipēdistu, kas tumsā gar ceļu pārvietojas bez atstarotāja autovadītājs var pamanīt tikai 25-40 metru attālumā. Savukārt gājēju vai velosipēdistu ar atstarotāju, braucot ar tuvajām gaismām, var pamanīt no 140 metru attāluma, bet, braucot ar tālajām gaismām, – jau no 400 metru attāluma. Atgādinām, ka drošības nolūkos arī bērnu ratiņiem un invalīdu ratiņiem ir jābūt nodrošinātiem ar atstarotājiem. 

Svarīgi atcerēties, ka transportlīdzekļa vadītājam piespiedu apstāšanās gadījumā nepietiekamas redzamības apstākļos un diennakts tumšajā laikā, izejot uz brauktuves vai ceļa nomales, ir jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem. Savukārt, braucot ar velosipēdu diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, tā riteņiem no abām pusēm ir jābūt aprīkotiem ar gaismas atstarotājiem. Priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē – ar sarkanu atstarotāju, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēda vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

PTAC aicina iedzīvotājus, neatkarīgi no pārvietošanās apdzīvotās vai neapdzīvotās vietās, vienmēr lietot atstarotājus, lai pasargātu sevi un brīdinātu citus ceļu satiksmes dalībniekus. 

attels

 

Papildu informācija:
Evija Lene
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
Evija.Lene@ptac.gov.lv, +371 67388622.