Jaunumi
Atcelts energomarķējums putekļsūcējiem

Kopš 2014. gada 1. septembra visiem putekļsūcējiem, kas tika pārdoti Eiropas Savienībā bija noteiktas prasības attiecībā uz energomarķējumu. Taču 2018.gada 8.novembrī Eiropas Savienības Tiesa atcēla marķējuma prasību un šī gada 18.janvārī stājās spēkā lēmums, kurš nosaka, ka putekļsūcēju energomarķējums vairs nedrīkst tikt izmantots. Tas nozīmē, ka gan piegādātājiem, gan mazumtirgotājiem ir jānoņem marķējuma uzlīmes no putekļsūcējiem gan veikalos, gan internetveikalos, gan reklāmās. 

Energomarķējuma mērķis ir informēt patērētājus par putekļsūcēju energoefektivitātes līmeņiem un tīrīšanas rezultātiem. Lai arī šobrīd patērētāji vairs nevarēs vadīties pēc energomarķējuma uzlīmes izvēloties kādu putekļsūcēju labāk iegādāties, Eiropas Komisija (turpmāk – Komisija) jau ir sākusi strādāt pie jaunu putekļsūcēju energomarķējumu noteikumu izveidošanas, kā arī pārskata ekodizaina noteikumus un ir gatava sadarboties ar ieinteresētajām pusēm, lai iegūtu papildus informāciju. Kaut arī pagaidām putekļsūcējiem nav pieejams neviens apstiprināts energomarķējums,ekodizaina noteikumi putekļsūcējiem paliek nemainīgi, kā arī aktuāli joprojām ir ekodizaina un energomarķējuma noteikumi citiem produktiem. 

Kāpēc tika atcelts energomarķējums?
Tehnoloģiju kompānija Dyson Ltd, kas tirgo putekļsūcējus, iesūdzēja tiesā Komisiju un uzvarēja ar argumentu, ka regulējums maldina patērētājus par enerģijas efektivitāti, proti,  regulējumā bija paredzēts testēt putekļsūcējus, izmantojot tukšas putekļsūcēju tvertnes, taču kompānija uzskata, ka tas neatspoguļo ierīces izmantošanu reālā situācijā, jo parasti tīrīšana notiek ar pilnu tvertni, līdz ar to energomarķējumi nav balstīti uz to kā putekļsūcēji tiek izmantoti ikdienā. 

Papildu informācija:
Evija Lene
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante
Evija.Lene@ptac.gov.lv,
+371 67388622, +371 68806520

 

Publicēšanas datums:21.03.2019.