Jaunumi
2019.gada prioritātes nepārtika preču, bīstamo iekārtu un metroloģijas uzraudzībā

Bīstamās iekārtas
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) 2019.gadā bīstamo iekārtu tehniskās uzraudzības jomā turpinās plānveida uzraudzības pārbaudes liftiem, kā arī uzsāks kravas celtņu un cilvēku celšanai paredzēto pacēlāju uzraudzību. Pārbaudes tiks veiktas visā Latvijā, pārliecinoties par normatīvo aktu prasību ievērošanu bīstamo iekārtu tehniskās uzraudzības jomā.

PTAC veiktās uzraudzības ir preventīvi pasākumi, lai novērstu, ka lietošanā atrodas iekārtas, kas var radīt risku cilvēku veselībai un dzīvībai, videi vai materiālajām vērtībām. PTAC amatpersonas uzraudzības laikā veiks gan iekārtu, gan dokumentācijas pārbaudi, kā arī izskaidros normatīvo aktu prasības un riskus saistībā ar iekārtu lietošanu. Konstatējot neatbilstības, valdītājiem tiks doti norādījumi neatbilstību novēršanai. Augsta riska gadījumā, kā arī, ja iekārtai nebūs veiktas tehniskās pārbaudes, PTAC amatpersonām būs tiesības apturēt iekārtas lietošanu, līdz konstatēto neatbilstību novēršanai.

Liftu uzraudzības jomā PTAC turpinās jau kopš 2017.gada iesākto “veco” liftu (lifti, kas uzstādīti līdz 2000.gadam) uzraudzību, īpašu uzmanību pievēršot liftiem ar manuāli veramām durvīm un šo liftu šahtas durvju slēgmehānismiem, kā arī liftu ar pavadoni atbilstošai lietošanai. Līdz šī gada maijam PTAC ir pārbaudījis 24 “vecos” liftus ar manuāli veramām durvīm no kuriem būtiskas neatbilstības konstatētas 21 liftam.    
Savukārt 2019.gadā PTAC uzsāks arī “jauno” liftu (lifti ar CE atbilstības marķējumu) uzraudzības pārbaudes, kuru laikā tiks pārbaudīta gan liftu atbilstību apliecinošā dokumentācija, lietošanas dokumentācija, gan liftu funkcionālā darbība, vērtējot lifta drošu lietošanu. Uzraudzības pārbaudes tiks veiktas Eiropas valstu uzraudzības iestāžu kopīgi organizētā projekta ietvaros, kurā PTAC iesaistījās ņemot vērā līdz šim konstatētas neatbilstības “jauno” liftu uzstādīšanā.

Fasēto preču uzraudzība

Ņemot vērā, ka tirdzniecības tīklos ir ļoti plašs bezalkoholisko dzērienu klāsts un to, ka fasēto preču kontrole bezalkoholisko dzērienu ražošanas, izplatīšanas un importēšanas uzņēmumos pēdējo reizi tika veikta 2011.gadā, PTAC kā viena no 2019.gada prioritārajām jomām būs fasēto preču kontrole bezalkoholisko gāzēto dzērienu ražošanas, izplatīšanas un importēšanas uzņēmumos. Uzraudzības ietvaros tiks pārbaudīts vai tirdzniecības vietās pieejamā bezalkoholiskā dzēriena iepakojuma marķējumā norādītais tilpums atbilst faktiski iepildītajam dzēriena daudzumam. Veicot Latvijas tirgus izpēti, PTAC pārbaudīs fasēto preču satura faktisko daudzumu un satura nominālā daudzuma marķējuma atbilstību normatīvo aktu prasībām 13 bezalkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumos un 4 izplatīšanas un importēšanas uzņēmumos.

Mērīšanas līdzekļu uzraudzība
Latvijā arvien lielāku popularitāti iegūst alkometri, kuri tiek lietoti valsts kontrolei pakļautajās jomās. Informējam, ka 2018.gadā PTAC uzsāka metroloģisko uzraudzību alkometru lietošanā ceļu satiksmes drošības kontrolē un 2019.gadā kā viena no PTAC prioritārajām jomām tiks turpināta alkometru uzraudzība lietošanā valsts kontrolei pakļautajās jomās. 
Vienlaicīgi informējam, ka 2018.gadā PTAC uzsāka neautomātisko svaru tirgus uzraudzību un 2019.gadā tā tiks turpināta.

Tirgus uzraudzība
Ņemot vērā, ka PTAC viens no pamatuzdevumiem ir nodrošināt, ka patērētājiem tiek piedāvāta tikai droša prece vai pakalpojums, 2019. gadā PTAC īstenos projektus dažādu preču un izklaides pakalpojuma sniegšanas jomās.  Eiropas Komisijas projekta „Saskaņotas darbības produktu drošībai 2019” (Coordinated Action for Safety of Products 2019 (CASP 2019)) ietvaros PTAC veikts pārbaudes, t.sk. preču parauga izņemšanu ekspertīzei, lai pārbaudītu to atbilstību izvirzītājām drošuma prasībām sekojošās produkta grupās: rotaļlietas, lādētāji, žiroskūteri, elektriskie skūteri, kā arī uz velosipēdiem stiprināmie bērnu sēdeklīši.  Savukārt attiecībā uz izklaides pakalpojumu sniegšanas drošumu, pārbaužu prioritāte ir noteikta virvju atrakcijām, kartingu trasēm un izklaides vietām, kur tiek izmantoti batuti. 

Papildus PTAC ir izvirzījis prioritāru uzraudzību šādiem preču veidiem vai uzraudzības jomām:  LED gaismekļi, ekodizaina un energomarķējuma prasību ievērošana. Būvizstrādājumu uzraudzība būvlaukumos, tai skaitā, siltināšanas projektos, kā arī bruģa pārbaudes. Iekārtas ar gāzveida kurināmo – iebūvējamās plīts virsmas un galda plītis, gāzes baloni un bezvadu durvju zvani.

Papildu informācija:
Evija Lene
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante
Evija.Lene@ptac.gov.lv,
+371 67388622, +371 68806520